вівторок

Поради батькам




                                                      Поради батькам

1. Підтримуйте здатності дитини до творчості і виявляйте співчуття до ранніх невдач. Уникайте негативних оцінок творчих спроб дитини .
2. Будьте терпимі до дивних ідей, поважайте допитливість, та ідеї дитини. Відповідайте на всі запитання дитини.
3. Залишайте її наодинці та дозволяйте їй, якщо вона бажає займатися своїми справами. Надлишок „шефства” може загальмувати творчість.
4. Допомагайте дитині вчитися створювати її систему цінностей, щоб вона могла поважати себе і свої ідеї нарівні з іншими ідеями.

5. Допомагайте дитині задовольняти основні людські потреби (почуття безпеки, любов, повагу до себе та до оточуючи).
6. Допомагайте долати розчарування й сумніви, коли дитина залишається одна в процесі незрозумілого для ровесників пошуку: нехай вона збереже свій творчий імпульс.
7. Поясніть, що на її запитання не завжди можна відповісти однозначно. Для цього потрібні час і терпіння. Дитина повинна навчатися жити в інтелектуальному напруженні.
8. Допомагайте дитині цінувати в собі творчу особистість, проте її поведінка не повинна виходити за межі пристойності.
9. Допомагайте дитині глибше пізнавати себе, щоб не пропустити ідею. Заохочуйте і спонукайте її висловлювати ідеї.
10. Підтримуйте нові творчі начала дитини, не критикуйте перші досліди, адже дитина творить не тільки для себе, а й для тих, кого любить.
11. Допомагайте дитині стати „розумним авантюристом”, який у пізнанні покладається на ризик та інтуїцію.
12. Підтримуйте необхідну для творчості атмосферу. Чим ширше ми відкриваємо можливості творчості, тим більше закриваємо клапани для деструктивної поведінки.
13. Обов’язково знайдіть дитині друга такого ж віку і таких же здібностей. Якщо дитина у початкових класах дуже старанно захоплюється заняттями і не має друзів - це означає, що вона не знайшла собі рівних.
Таким чином, обдаровані діти в сім’ї – це і щастя, і клопіт для батьків. Тільки в тісній взаємодії зі школою та вчителями дитина може розвинути свої здібності.

Немає коментарів:

Дописати коментар