вівторок

Батьки і домашні завдання



                                              Батьки і домашні завдання.
Про читання. Один раз дитина читає  сама. Далі ви, скажімо, готуєте вечерю, а вона переказує прочитане. Якщо неточно переказує якесь місце,  то нехай читає ще. У такий спосіб уникаємо непотрібних повторень. Обов'язково читайте на ніч з дитиною книжки вголос по черзі. Розглядайте ілюстрації. Помічайте точність  чи неуважність художника, повертайтеся по ходу до тексту. Якщо трапляються уривки, які можна почитати за ролями, то використовуйте цю можливість.  А просто так декілька разів не перечитуйте.  Це нецікаво.
3 української мови. Звертайте увагу на виконання вправи повністю. У разі труднощів виконайте вголос  усі вправи, але не записуйте в підручнику ні літери, ні слова. Під час письмового виконання дитина ще раз усе згадає. Вийдіть із кімнати, поки вона виконує завдання, не стійте за спиною. Не гнівайтеся на свою дитину і не зліть ії.

Задача з математики. Учіть читати й уявляти як подію. Виконайте креслення.  Знайдіть допоміжну дію, якщо задача на дві чи більше дії. Уточніть, про які величини йдеться. Дитина самостійно записує дії й відповідь. Перевірте.
Природничі науки, історія. Читайте не тільки за книгою,  але й передплачуйте журнали. Робіть звідти цікаві вирізки й добирайте тексти.
Батьки, які практично відразу надають дітям можливість проявляти цілковиту самостійність у підготовці  уроків, так само не мають слушності, як і ті, які надмірно опікають свою дитину. Одні дорослі  заявляють дитині: «Уроки задано тобі, а не мені, ось ти їх і роби!» Інші лагідно запитують: «Ну, що нам сьогодні задали?» - і розгортають підручники й зошити.
У першому випадку виникає образа на байдужість батьків до таких важливих шкільних справ і страждає якість виконуваних завдань, а в другому формується безвідповідальність, упевненість у тому, що все буде добре й без особливих зусиль.
Безумовно, батьки повинні бути зацікавлені тим, щоб налагодити процес виконання домашніх завдань.

Немає коментарів:

Дописати коментар