вівторок

Батьки і домашні завдання



Батьки і домашні завдання.
Що таке домашнє завдання - про це відомо кожному. Декілька поколінь школярів називають домашні завдання «домашкою». «Домашка» - це те, що заважає бідолашним дітям вільно дихати після закінчення шкільних занять. Чому ж стільки поколінь учителів наполягають на виконанні  домашнього  завдання й чому ж стільки поколінь нещасних учнів так само постійно намагаються уникнути цієї «гіркої  долі»? Яку роль у виконанні домашніх завдань дітьми виконують батьки? Чи вони взагалі не повинні цим перейматися? Корисну інформацію для батьків, роздуми і поради від досвідченого вчителя пропонуємо в цьому  матеріалі.


                     Дуже багато батьків прагнуть допомогти своїм дітям, але не знають як це зробити.
У сучасній школі діти проводять по шість годин на день, а іноді й більше. На щастя, навчальна програма, як і раніше, містить такі предмети, як фізична культура, мистецтво й музика, а також спеціальні курси, спрямовані на розвиток самоповаги («Усі кольори, окрім чорного»). Передбачено, що решту часу (три години) вчителі повинні витратити на навчання письма, читання, математики й хоча би трішки природничих наук. Класні керівники не в змозі все встигнути. Їм потрібна допомога.
Як батьки можуть зробити значний внесок у процес навчання своїх дітей? Читаючи своїй дитині, ви тим самим збільшуєте її лексичний запас. Щодня допомагаючи у виконанні домашнього завдання, ви (своєю увагою показуєте, наскільки важливим є навчання.
Дуже багато батьків прагнуть допомогти своїм дітям, але не знають, як це зробити. До того ж, через постійний брак часу вони помічають, що їхні діти просто не хочуть виконувати завдання разом  з ними. Діти з більшим бажанням будуть конструювати новий автомобіль, ніж виконувати домашнє завдання. Але хоча діти й дивляться забагато телевізор чи час  від часу засиджуються за комп'ютером, їх  не можна  однозначно назвати ледачими. Вони відвідують басейн, уроки англійської та музики. Вони мають свої заплановані справи і зустрічі й не бажають, щоби батьки забирали в них дорогий час. Після того як діти виконали уроки, вони більше не хочуть витрачати час на читання, їх не цікавить можливість попрактикуватися в математиці.
Один із батьків розповідав, що коли настав час виконувати домашнє завдання з читання, дитина сховала книгу за батарею. Виконання домашнього завдання перетворилося на битву, і спільні заняття призвели до конфлікту, від чого нікому не було користі. Батько гнівався, коли відчував, що син працює не в повну силу, і виконання домашніх завдань зазвичай закінчувалися криками один на одного.
Деякі батьки, щоб уникнути проблем, взагалі виконують домашні завдання замість своїх дітей.
Трапляється, що батьки самі провокують дітей на негативне реагування, що пов`язане з виконанням домашнього завдання. Повернувшись з роботи втомленими й дратівливими, вони зневажливо, з почуттям приреченості сідають з дітьми за уроки.  Будь-яка дитяча помилка чи прорахунок умить перетворюється на емоційний вибух стосовно дитини.  Діти надзвичайно чутливі до стану батьків, і ваша напруженість умить передається їм. Тому, перш ніж сідати за уроки, спробуйте заспокоїтися й зосередити увагу на тій роботі, яку будете робити. Свої вимоги до дитини промовляйте твердо й упевнено, не підвищуючи голосу.
Науковці вважають, що батьки - найважливіше джерело знань для своєї дитини. У книзі «Що працює. Дослідження про викдадання й навчаннв» зазначено, що «батьки ... це перші й найбільші впливові вчителі для своїх дітей».  Автори книги пояснюють, що батьки мають усі можливості допомогти дитині бути успішною в школі, проте вони роблять менше, ніж могли би. Досліджено, що матері витрачають у середньому менше ніж півгодини в день на розмови з дітьми, пояснюючи щось чи читаючи їм. Батьки й того менше - близько 15 хвилин. Том у,  перш ніж запитати в дитини про оцінки й успіхи в школі, запитайте спочатку в себе: а що ви зробили для цього? Яку ви поставите собі оцінку за виконання домашнього завдання з дитиною?
Почуття власної гідності в дитини слабке, і його слід виховувати. Якщо ваша дитина буде знати, що ви спеціально вибираєте час, щоб проводити його разом, то цим ви показуєте, що вона важлива для вас і ви хочете бути з нею. Загальновідомо, що діти люблять грати, тож використовуйте це як перевагу. Тоді вашій дитині сподобається  проводити з вами час і процес навчання для неї  стане захопливим.

Немає коментарів:

Дописати коментар